Bestellingen van 12 t/m 15 augustus verzenden we op 16 augustus i.v.m. vakantie
Snelle levering - Vanaf € 75 gratis verzending
Search
Close this search box.

Design lampen: van functie naar sfeer

Zet de Connection Clamp Lamp in Chocolate brown op een kast of tafel en hij steelt direct de show.

De functie van licht is in de loop van de jaren veranderd van puur functioneel naar sfeerbrenger. De tijd van een felle tl-lamp boven de tafel of ongezellige plafonnières hebben we al heel lang achter ons gelaten. Deze generatie kan zich geen huis zonder elektrisch licht meer voorstellen. We drukken gewoon op de schakelaar en er is licht. Daarover denken we helemaal niet na. Toch heeft mijn vader het nog meegemaakt dat ze met z’n allen rond een olielamp zaten en dat donkere ruimtes werden verlicht met kaarsen. Hij is dan wel al 93, maar toch!

De uitvinding van de gloeilamp bracht een revolutie teweeg. De opening van de Philips gloeilampenfabriek rond 1890 was een doorbrak, maar het duurde nog lang voordat iedereen aangesloten was op het elektriciteitsnetwerk en dus ook door het omdraaien van een schakelaar het huis kon verlichten.

Anno 2021 gebruiken we lampen niet alleen als licht in de duisternis. We zoeken vooral verlichting die het huis gezellig maakt.

Soorten verlichting

Je kunt lampen grofweg indelen in hanglampen, tafellampen, wandlampen en staande lampen. Soms is een lamp alleen functioneel zoals verlichting in een schuurtje of opslagruimte. Deze lamp hoeft niet mooi te zijn, maar moet vooral goed licht geven. Meestal is het echter een combinatie van functioneel en sfeervol. Denk bijvoorbeeld aan en hanglamp boven de tafel, een bureaulamp, een leeslamp bij een fauteuil en ga zo maar door. Als laatste noemen we een groep van verlichting waarbij de verlichtingsarmaturen vooral sfeer verhogend zijn: ze maken je interieur gezelliger en zijn niet bedoeld om iets goed uit te lichten.

De functie van het licht en de sfeer die je daarmee wil oproepen zijn belangrijk bij de keuze van verlichting. Bepaal dus eerst wat je met het licht wil want dat maakt het kiezen eenvoudiger.

De Cat X - en de Bulldog X lamp kijken elkaar vriendschappelijk aan. Het zijn toch prachtige objecten voor in je interieur?De ogen, de grote oren, de pootjes, de haren: alles is tot in detail uitgewerkt van de Rabbit X lampen van Hao Shi.De Connection Clamp Lamp in Lemon yellow hangt hier in een witte hoek van de kamer. Het geeft het hoekje een zonnige look.

Design tafellampen van Heeej

In het assortiment van Heeej vind je alleen design sfeerverlichting, zoals de moderne tafellampen in de vorm van konijnen, honden en katten.

De Rabbits, Bulldog en Cat zijn bijna op ware grootte en tot in detail uitgewerkt. Zet ze op een (antiek) kastje, in de vensterbank, op een sidetable, schouw of bijvoorbeeld op een moderne wandkast. De verlichting valt op door het prachtige en niet alledaagse ontwerp. Je hebt de keuze uit een op zijn achterpoten staande, een laag of hoog zittend konijn. Heb jij al een favoriet op het oog?

De design lamp is op ambachtelijke wijze gemaakt van kunsthars. Dit materiaal wordt als vloeibare substantie in een mal gegoten. Na het droogproces snijdt een zeer ervaren vakman elk detail heel nauwkeurig met de hand uit. Dit is een nogal bewerkelijk proces waardoor het product alleen in kleine aantallen geproduceerd kan worden. Het licht stroomt mooi door de fijne plooitjes en laat de details van het konijn extra goed zien. De zachte gloed van de lamp geeft direct een warme, gezellige sfeer aan je interieur.

Nog een bijzondere lamp is de Connection Clamp Lamp (CCL) van Ilse Bouwens. Dit was haar afstudeerproject waarvoor ze een vette 8 kreeg. Ilse heeft de lamp verder ontwikkeld en is sinds eind 2021 via de Heeej webshop verkrijgbaar. En als je het nog niet wist: Ilse is mede-eigenaar van Heeej.nl. De lamp is heel bijzonder. Je kunt hem namelijk neerzetten, maar ook aan de wand hangen. De elektriciteit wordt via de lampenkap naar de 4 buisjes met led lampjes geleid. Als de CCL brandt geeft dat een prachtig beeld op de kleurige kap.

De Frame X design kandelaar is gevuld met glazen oliekaarsen.Met deze sfeervolle design oliekaarsen heeft de architect Mikkel Lang Mikkelsen een moderne en nieuwe draai gegeven aan de klassieke kaars. Ze zijn namelijk gemaakt van glas en je vult ze eenvoudig met lampenolie.De glazen olie kaarsen worden compleet geleverd met 4 glasvezellonten; brandduur 1000 uur per stuk.

Hele bijzondere kaarsen

Met kaarsen geef je een huis een extra warme gezellige sfeer. Maar hoeveel kaarsen verbruik je in een mensenleven? Een goede kaars is duurder en helaas zal je na verloop van tijd weer een nieuwe moeten kopen. Waarom geen andere oplossing daarvoor bedenken? Daarom hebben we in de glazen kaarsen van Studio About in de collectie opgenomen. Ze hebben de vorm van een standaard kaars alleen vul je ze met lampenolie. Je kunt genieten van een echt vlammetje alleen kun je van deze kaars een leven lang genieten. Alleen af en toe bijvullen met olie. We hebben ze in 2 kleuren. Uiteraard wel iets duurder in aanschaf maar dat heb je er al heel snel uit. Bovendien zijn ze onderscheidend en opvallend mooi. En wat ook fijn is om te weten: de kaarsen zijn handgeblazen in Europa.

Design

Heeej noemt haar lampen ‘design lampen’ omdat dit veel beter de lading dekt. Er zijn duizenden lampen verkrijgbaar maar het grootste deel mag niet het label ‘design’ dragen. Wat houdt design dan in? Naar onze mening zijn er verschillende dingen die samen het design vormen:

  1. Er is een heel ontwerpproces aan vooraf gegaan. In de meeste gevallen gebeurt dit door een ontwerper die daarvoor een speciale opleiding voor gedaan heeft. Er zijn eindeloos veel modellen gemaakt en materiaalstudies gedaan. Ook de kleuren worden met zorg uitgekozen. De periode van idee tot eindproduct is vaak erg lang.
  2. Het ontwerp van design verlichting is authentiek en origineel. Het is geen afgeleide van een bestaande lamp. De originaliteit hoeft niet alleen in de vormgeving te zitten, maar kan ook door materiaalgebruik. Lampen kunnen er echt anders dan anders uit zien. Kijk maar eens naar de Rabbits van Hao Shi. Het zijn design tafellampen in de vorm van konijnen waarbij het licht uit de kragen komt. Zelfs als ze niet aan staan, zijn het fraaie objecten in een interieur.
  3. Design heeft ook de term ‘modern’ in zich. Een antieke lamp noem je geen design lamp.
  4. Een goed lampen design doorstaat alle trends. Ze zijn tijdloos, raken niet snel uit de mode. De echte pareltjes krijgen na jaren de kwaliteit ‘design klassieker’ toebedeeld.
  5. Als laatste verwacht men van het woord ‘design’ dat het van een hoogwaardige kwaliteit is.

Aan een design lamp hangt vaak wel een hoger prijskaartje maar dat is begrijpelijk na de bovenstaande uitleg. Vooral ook als het object dan ook nog eens met de hand wordt gemaakt in kleinere oplages. Zo’n proces is ontzettend arbeidsintensief en kost heel veel tijd en moeite. Echt heel anders dan bij volledig geautomatiseerd industrieel productieproces waarbij lampen in grote aantallen van de lopende band rollen.

Het licht stroomt mooi door de fijne plooitjes en laat de details van de Bulldog extra goed zien. De zachte gloed van de lamp geeft direct een warme, gezellige sfeer aan je interieur. Hij staat bijvoorbeeld prachtig in je woon- of slaapkamer.