Bestellingen van 12 t/m 15 augustus verzenden we op 16 augustus i.v.m. vakantie
Snelle levering - Vanaf € 75 gratis verzending

Glasblazen, een vak apart

Glas is een materiaal met ontelbare mogelijkheden. In het dagelijkse leven kom je het heel vaak tegen.

Om uniek glaswerk te maken kiest men meestal voor handgeblazen productie. Met dit proces kunnen veel meer details en maatwerk worden verkregen dan met machinaal geblazen glas.

Het vak van glasblazer is een echt ambacht dat veel tijd en moeite kost om te leren. Om de mooiste handgeblazen vazen te vervaardigen beschikt de maker over een beperkt aantal basismaterialen en hulpmiddelen. Het proces begint met het opwarmen van een glasklomp aan het eind van een cilindervormige buis. Door met een speciaal riet hierin te blazen ontstaat er een typische bolvorm. Dit is het ruwe materiaal waarmee de glasblazer aan de slag moet. Daarna wordt het glas, terwijl het voorzichtig met een vlam wordt verhit op een soort draaibank verder in de juiste vorm gedraaid. Nu wordt de vlam gedoofd. Na het afkoelen is de vaas klaar.

Gewoon glas wordt op hoge temperatuur, minimaal 2.300 graden Celsius, samengesteld door zand, soda en kalk met elkaar te versmelten. Zand is een verzamelnaam voor meerder soorten sediment, soda voor meerdere soorten natrium, kalk voor meerdere soorten calcium.

Borosilicaatglas, ook wel gehard glas genoemd, is vele malen sterker dan gewoon glas en hittebestendig. Dit glas wordt veel in de keuken- en woonomgeving gebruikt omdat het niet zo snel breekt. De collectie van Studio About is gemaakt van Borosilicaatglas, dun materiaal door en door gekleurd, super licht maar oersterk zolang je het niet laat vallen.

De collectie van Kristina Dam is gemaakt van normaal glas maar dan wel extra dik. Na het afkoelen is op het glas nog een kleurlaagje aangebracht.