Bestellingen van 12 t/m 15 augustus verzenden we op 16 augustus i.v.m. vakantie
Snelle levering - Vanaf € 75 gratis verzending
Search
Close this search box.

Over sneeuw, de lockdown vogels en … design.

Help de vogels de winter door (en jezelf door de Lockdown 🙂 ).

Dachten we dat we door de opwarming van de aarde geen koude winters meer zouden hebben, krijgen we toch op eens een pak sneeuw op ons dak! Gevolg: Nederland en België totaal ontregeld. Treinen reden niet meer, code rood voor het wegverkeer, scholen die eindelijk open mochten gingen gelijk weer dicht en teststraten gingen op non actief. Kortom: het zag er dan wel mooi uit maar daar waar we met een avondklok al in een strenge lockdown zaten, werd de bewegingsvrijheid van veel mensen nog verder ingeperkt.

Wandelen in natuurgebieden werd afgeraden. Niet alleen omdat het daar vaak te druk was, maar ook omdat het wild door de straffe kou en de dikke pakken sneeuw niet gemakkelijk aan voedsel kon komen en al haar energie moest besteden aan het vinden daarvan. Doordat ze blijkbaar door wandelaars, mountainbikers en honden werden opgejaagd, verbruikten ze veel energie en stierven er volgens het nieuwsbericht onnodig veel reeën.

Dus bleven we allemaal nog maar iets meer thuis. Daar kwam ook iets positiefs uit voort: er deden volgens de Vogelbescherming nog nooit zoveel mensen mee aan de Nationale vogeltelling begin februari.

Doordat we ons meer focusten op ons kleine wereldje gingen we het ook meer waarderen en koesteren. Vanaf de 1e lockdown werd er in huis heel veel geklust. Ons vakantiegeld ging dus voor een groot deel naar de bouwmarkt. Afgelopen zomer profiteerden de tuincentra ook mee. Tuinen veranderen in buitenkamers. Overal verschenen overdekte terrassen met mooie loungesets en veranderden onze mannen achter professionele Green eggs in echte BBQ-helden (behalve die van mij dan).

Naar het schijnt schaften we ook massaal een huisdier aan zodat we toch nog een beetje konden knuffelen én omdat je met het uitlaten van een hond de avondklok kon ontwijken. Maar hoe gaat het met deze ‘Corona dieren’ als we het virus de baas zijn geworden? Krijgen ze dan nog wel de aandacht die ze nodig hebben of krijgen ze een enkeltje dierenopvang? Daarom een praktisch advies: focus je (net zoals die vogeltellers) meer op de vogels rondom je huis.  Vooral in de winter is het voor hen moeilijk om voldoende voedsel te vinden. Ze moeten eten om op temperatuur te blijven dus zodra het licht wordt gaan ze op zoek. Ga ze daarom voeren. Dat is leuk om te doen en een vogel die weet dat er bij jou wat te halen valt, komt terug. Dus vogels blij en jij blij want zo valt er weer heel wat te zien in je tuin.

Hoe je dat aanpakt? Met wat vogelvoer zoals speciaal vogelzaad (voedertafelmix), zonnebloempitten, meelwormen, vetbollen, fruit en speciale pindakaas voor vogels kom je al een heel eind. Variatie is nodig omdat niet elke vogel hetzelfde lust. Bovendien eten ze ook niet allemaal op dezelfde manier.

Zo zijn Koolmezen en Pimpelmezen echte acrobaten. Zij hangen graag op hun kop aan een vetbol. Naast mezenbollen (het woord zegt het al) snoepen zij ook van bijvoorbeeld zaden en zonnebloempitten.

Mussen en Vinken vinden die zaden en pitten ook heerlijk maar scharrelen liever op de grond of op een flinke voedertafel. Een goed voorbeeld daarvan is het Nest vogelvoederstation. Hierin kun je 3 schaaltjes vullen met verschillend voer en eventueel nog een schaaltje met water.

Als je de schaaltjes van het cortenstaal vogelvoederstation vult met water dan kunnen vogels er in badderen en eruit drinken. Omdat er 3 schaaltjes worden meegeleverd kun je daarnaast ook nog zaden aanbieden voor een gevarieerd menu.

Zo’n vogelvoederstation heeft veel voordelen. Strooi je op de grond dan loop je de kans ongedierte aan te trekken zoals muizen. De voedertafels staan op een hoge poot en zijn een onneembare vesting voor hen. De vogeltjes zitten er ook veilig voor katten, want nu we allemaal een ‘Corona-kat’ hebben aangeschaft is het handig daar rekening mee te houden. Ook voor jou zijn er voordelen. Want schaf je zo’n fraai design vogelvoederstation aan dan geniet je niet alleen van een prachtig object voor je tuin of balkon maar heb je op afstand tevens een goed zicht op al die fantastische vogels.

Wist je overigens dat ook onze nationale volkslieveling, het Roodborstje, niet graag aan een vetbolletje hangt? Ook hem doe je een plezier met een vogelvilla. Ze zijn dol op meelwormen, een voedertafelmix en ongekookte havermout. Omdat ze graag beschut zitten kun je het beste een villa met een dak kiezen zoals bijvoorbeeld de uitvoeringen in Bauhaus stijl. Deze is er in 2 varianten: met een groot dak en 1 schaaltje of iets kleiner dak en 2 schaaltjes. Je kunt ook nog kiezen uit wit metaal of cortenstaal.

Merels genieten van fruit zoals stukjes appel, appelschillen en zelfs de klokhuizen vinden ze lekker. Veel vogels trek je met gepelde, niet gezouten pinda’s.

De specht in onze tuin komt altijd met veel kabaal aanvliegen als we weer een nieuwe pot met vogelpindakaas hebben opgehangen. Ook de vetbollen staan op zijn verlanglijstje. In veel van de voederstations uit het Heeej assortiment zijn voorzieningen gemaakt voor het ophangen van een mezenbol. Als voorbeeld laten we hier de Zigzag design vogelvilla zien.

De 2 etages van het wit metalen Vogelvoederstation Zigzag bieden volop ruimte voor de vogels. Op elk niveau staat een schaaltje. In de nok kun je 1 of 2 mezenbollen hangen

Nog een belangrijk advies: Je mag af en toe ook wel wat broodkruimels strooien maar zeker niet te veel, want daar zit over het algemeen te veel zout in! En dat is dus weer niet goed voor onze gevleugelde vrienden

Kijk ook eens op www.vogelbescherming.nl. Je kunt aan de hand van je postcode zien welke vogels in jouw regio normaal gesproken in je tuin voorkomen. Daarmee kun je het juiste voer aanschaffen.

Kleine vogeltjes kunnen tijdens een koude winternacht wel 10% van hun lichaamsgewicht verliezen. Help ze daarom een handje door extra bij te voeren. Dat kan bijvoorbeeld met deze flinke voedersilo met leisteen dak.

Van achter mijn thuiswerkplek heb ik zicht op de strak vormgegeven Vogelvoersilo in onze wintertuin. Op het leisteen dak zie ik roodborstjes landen. Mezen vliegen af en aan om hun maagjes te vullen. Mij geeft het een goed gevoel de vogels een handje te helpen en geniet extra van al dat leven in de tuin.

Wil jij ook meer afleiding tijdens de lockdown? Start dan nog vandaag met het voeren van de vogels. Daarmee help je jezelf en de vogels gezond de winter door te komen. Veel plezier!