Bestellingen van 12 t/m 15 augustus verzenden we op 16 augustus i.v.m. vakantie
Snelle levering - Vanaf € 75 gratis verzending

Mag je vogelhuisjes dicht bij elkaar hangen?

Stel je hebt een paar nestkastjes aangeschaft die zo leuk naast elkaar zouden hangen. Maar heb je er wel eens bij stil gestaan of de vogels het zelf ook wel zo tof vinden als hun vogelhuisjes dicht bij elkaar hangen? Dit is een hele interessante vraag. Want dit is inderdaad iets waarop je moet letten. We leggen het graag even uit.

Vogelhuisjes dicht bij elkaar hangen? Dat hangt er vanaf…

Niet alle vogels willen gezellig bij elkaar wonen. Ze houden wel van een beetje privacy. Hang je de nestkastjes te dicht bij elkaar op dan ontstaan er gegarandeerd burenruzies. Gevolg: helemaal geen bewoners. Maar je hebt ook vogelsoorten die elkaar juist opzoeken. Ze broeden het liefst lekker dicht bij elkaar.

Grofweg kunnen we vogels daarom in 2 groepen indelen:

Groep1: vogels met behoefte aan een eigen territorium

Groep 2: vogels die juist graag in kolonies broeden.

Groep 1 – eigen territorium

Veel vogels hebben dus tijdens de broedtijd een eigen territorium. Nestkastjes te dicht bij elkaar leiden alleen maar tot onderlinge ruzie.

Dus bij deze groep hang je bij voorkeur de vogelhuisjes niet te dicht bij elkaar op te hangen. Hoever dat moet zijn hangt nog van iets af. We moeten namelijk nóg een onderscheid maken. Namelijk tussen vogels van dezelfde soort, bijvoorbeeld 2 families met pimpelmeesjes. En tussen verschillende soorten: bijvoorbeeld koolmezen en bonte vliegenvangers.

Voor de laatstgenoemde groep vogels (met twee verschillende soorten) moet je de nestkastjes minstens drie meter van elkaar ophangen.

Voor vogels van dezelfde soort bevestig je ze minimaal tien tot 15 meter uit elkaar. Het is dan ook verstandig om te kijken of je eigen buren ook al vogelhuisjes hebben hangen en zo ja voor welke soort vogels.

Groep 2 – koloniebroeders

Voor vogels die in kolonies broeden, zoals huiszwaluwen, huismussen en gierzwaluwen hang je juist wel meerdere kasten naast elkaar. Ze kiezen er vaak voor om in groepen te broeden vanwege de veiligheid die dit biedt. Door in grote groepen te broeden, kunnen ze samenwerken om roofdieren af te weren en hun jongen te beschermen. Bovendien delen ze ook informatie over voedselbronnen en andere belangrijke zaken, waardoor de hele groep sterker wordt.

De vraag ‘Mag ik vogelhuisjes dicht bij elkaar hangen’ is hiermee beantwoord. Maar wist je ook dat specifieke vogels ook om specifieke nestkastjes vragen? Je dient daarom eerst uit te zoeken voor welke vogels jouw nestkastje bedoeld is. Je leest hier nog meer over in onze blog over het juiste vogelhuisje kiezen.