Bestellingen van 12 t/m 15 augustus verzenden we op 16 augustus i.v.m. vakantie
Snelle levering - Vanaf € 75 gratis verzending
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Hoe help ik vogels in mijn stadstuin?

Hoewel ze misschien de meerderheid zijn, zijn duiven niet de enige vogels die in grote steden leven. In hartje stad kun je veel van dezelfde vogels aantrekken die je ook op het platteland er omheen aantreft.

Je hebt geen grote tuin, dakterras of balkon nodig om de basis voor de vogels te bieden. Ze hebben voedsel, water, beschutting en bescherming nodig en je kunt dit zelfs vanaf je vensterbank aanbieden. 

Graag vertellen we je meer waarom vogels ook in de stad zo belangrijk zijn én wat dit jou brengt.

 

WAAROM VOGELS OOK IN DE STAD BELANGRIJK ZIJN

Ecologisch evenwicht

Vogels spelen een cruciale rol in het handhaven van het ecologische evenwicht. Ze vormen een belangrijk onderdeel van de voedselketen. Door vogels aan te trekken, wordt een divers ecosysteem gecreëerd waarin verschillende soorten flora en fauna kunnen gedijen. Dit draagt ​​bij aan het behoud van een gezonde en evenwichtige omgeving.

Ongediertebestrijding

Het hebben van vogels in een stadstuin kan ook helpen bij het bestrijden van ongedierte. Veel vogels, zoals mezen en mussen, voeden zich met insecten die schadelijk kunnen zijn voor gewassen en planten. Het verminderen van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen draagt ​​ook bij aan een gezondere leefomgeving voor zowel mens als dier.

Verbinding met de natuur

Het hebben van vogels in een stadstuin geeft ons de mogelijkheid om verbonden te blijven met de natuur. Een stad is een drukke betonnen jungle. Daarom is het soms moeilijk om een moment van rustte vinden. Door je tuin of balkon om te toveren tot een paradijs voor vogels,kun je genieten van deze gevleugelde wezens en de ontspanning die dat met zich meebrengt.

het bamboe vogelhuis Fly-inn staand heeft een opvallende vormgeving.

Duurzaamheid en milieubewustzijn

Het stimuleren van vogelpopulaties in stadstuinen draagt ​​ook bij aan duurzaamheid en milieubewustzijn. Het creëren van een vogelvriendelijke omgeving door het aanbieden van nestkastjes, voederstations en waterbronnen bevordert een gezonde leefomgeving voor deze dieren.

WELKE VOGELS KUN JE VERWACHTEN?

Verschillende vogelsoorten voelen zich aangetrokken tot stedelijke omgevingen. Van de kleine, levendige meesjes en mussen mus tot de vrolijk fluitende merel en slimme kauw of ekster, er is een grote variëteit aan vogels die je kunt verwachten in de stad. Met geduld en de juiste aanpak, kun je zelfs zeldzamere soorten aantrekken, zoals bijvoorbeeld de groenling. Doe de postcode vogelcheck om te kijken welke vogels in jouw stad voorkomen (link naar: https://www.vogelbescherming.nl/mijn-vogeltuin).

HOE TREK JE VOGELS AAN?het bamboe vogelhuis Fly-inn staand heeft ook een fraaie achterzijde.

Planten gevarieerd assortiment van bomen, struiken en bloemen die vogels aantrekken en beschermen. Denk aan bessenstruiken, zonnebloemen en vlinderstruiken. Heb je geen tuin? Ook op een balkon, dakterras of binnenplaats kun je potten vullen met verschillende soorten planten. Of wip een paar tegels uit de stoep bij je voordeur. Vaak dien je dit wel eerst met de gemeente te overleggen.

Bied voedsel aan

Plaats een of meerdere vogelvoederhuizen in je tuin. Het gebruik van verschillende soorten voer trekt diverse vogelsoorten aan. Je leest er alles over in deze blog. Het soort vogelvoederhuis hangt af van of je het huis inde volle grond of in een pot kunt zetten. Of dat je alleen een muur of schutting hebt om iets aan te bevestigen. De keuze hierin is groot en hangt ook af van je smaak.

 

Je kunt het voer zowel op het dak als onder het grote dak van de vogelvilla Bauhaus strooien. Het porseleinen schaaltje gebruik je voor water of ook voor vogelvoer. Zoek zelf een mooie tak en steek die door de daarvoor gemaakte uitsparingen.Creëer een waterbron

Zorg voor een ondiepe waterbak of vogelbad waar vogels kunnen drinken en badderen. Ook hier hebben we al eens een blog over geschreven.

Zorg voor nestmogelijkheden

Hang vogelhuisjes op. Ook deze zijn er te kust en te keur. In onze blog leer je alles over waar je moet opletten bij het ophangen. Nestkastjes worden niet alleen gebruikt om een nestje in te bouwen, de vogels schuilen er ook graag in tijdens koude periodes.

 

HELP! IK HEB GEEN TUIN OF BALKON!

Het hebben van een bovenwoning zonder balkon hoeft geen belemmering te zijn om vogels te helpen in je directe omgeving. We hebben ook enkele creatieve ideeën en praktische tips om vogels te helpen als je geen buitenruimte hebt.

Ga eens op zoek naar vogelvoederhuisje die je eenvoudig met zuignappen aan je raam kunt bevestigen. Vaak zijn deze gemaakt van doorzichtig kunststof zodat je vanuit je woonkamer de vogeltjes gade kunt slaan. Let wel op de kwaliteit van de zuignap, want je wil natuurlijk voorkomen dat jouw voederhuisje naar beneden valt.

Een andere en misschien iets veiligere optie is het plaatsen van een vogelhuis op een speciale ‘zwenkarm’. Deze bevestig je aan de muur vlakbij je raam. Het moet een raam zijn dat je van binnenuit kunt openen. Op deze metalen arm plaats je een vogelhuis, zoals bijvoorbeeld de huisjes van Wildlife Garden. Het leuke van deze huisjes is dat je ze als nestkastje of als voederhuisje kunt gebruiken. Omdat het huisje voor je raam hangt vang je 2 vliegen in één klap:het biedt voedsel of een nestplaats voor de vogels, maar het geeft jou ook de kans om van heel dichtbij te genieten van hun aanwezigheid en gedrag.

Er zijn ook voederhuizen op een beugel zoals de Take a Bite (een ontwerp van Ilse voor Heeej!). Doordat het huis niet direct op de
muur bevestigd is maar op een beugel aan de buitenmuur rust, heb je vanuit je kamer toch nog zicht op de bezoekers.

En wellicht heb je de mogelijkheid om een bloembak op te hangen? Daarmee kun je vogels een klein beetje beschutting geven.

 

VOGELS OBSERVEREN EN IDENTIFICEREN

Als je eenmaal vogels hebt aangetrokken, komt het leuke deel: het observeren en identificeren van de verschillende soorten. Hier zijn een paar tips die je kunnen helpen.

Raadpleeg een vogelgids

Er zijn talloze vogelgidsen beschikbaar die je kunnen helpen bij het identificeren van de vogels die je hebt gezien. Ze bevatten vaak afbeeldingen, beschrijvingen en verspreidingskaarten. De website van de Vogelbescherming biedt ook veelinformatie.

In dit moderne design voederstation zijn uit cortenstaal gesneden 'takken' omgebogen als een gestileerd nest.

Maak aantekeningen

Houd een vogeldagboek bij waarin je de verschillende soorten noteert die je hebt waargenomen. Schrijf ook op welke eigenschappen je hebt opgemerkt,zoals kleurpatronen en gedrag. Door deel te nemen aan vogeltellingen, zoals de jaarlijkse

Nationale Tuinvogeltelling, help je niet alleen bij het verzamelen van waardevolle informatie over vogels, maar draag je ook bij aan de bescherming van vogelpopulaties. Vergeet ook niet je camera bij de hand te houden, want wie weet maak je wel een prachtige foto van een vogel in volle vlucht.

GENIET!

Met de juiste maatregelen en aandacht voor details kun je vogels in een verstedelijkte omgeving aantrekken én een handje helpen. Je draagt bij aan het behoud van een gezonde en evenwichtige omgeving en kun je er bovendien zelf enorm veel van genieten. Dus waar wacht je nog op? Ga vandaag nog aan de slag en creëer een paradijs voor onze gevederde vrienden!