Bestellingen van 12 t/m 15 augustus verzenden we op 16 augustus i.v.m. vakantie
Snelle levering - Vanaf € 75 gratis verzending
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ook vogels hebben water nodig tijdens droogte en jij kunt helpen!

Het moderne Bauhaus vogelhuis met 2 schaaltjes staat prachtig in elke tuin en heeft een grote aantrekkingskracht op vogels.

Droge periodes kunnen een uitdaging vormen voor vogels, aangezien ze -net als wij-  afhankelijk zijn van water. Het is dus belangrijk om te beseffen dat niet alleen mensen dorst hebben tijdens hete zomerdagen, maar ook onze gevederde vrienden. Als we in staat zijn om hen te voorzien van de broodnodige hydratatie, kunnen we ze helpen de droogteperiode te overleven.

Water is essentieel voor vogels

Net zoals wij mensen, hebben vogels dus water nodig om te overleven. Het is niet alleen belangrijk voor hun hydratatie, maar het speelt ook een vitale rol in andere aspecten van hun leven. Vogels gebruiken water om zichzelf
schoon te maken, hun verenkleed te onderhouden en om te kunnen baden. Bovendien hebben veel vogels water nodig om voedsel te kunnen verteren. Zonder water wordt het voor hen moeilijk om insecten of zaden te verorberen.

 

Waarom vogels badderen

Het badderen van vogels dient verschillende doelen. Ten eerste helpt het hen hun verenkleed schoon te houden en eventuele parasieten te verwijderen. Vogels verplaatsen zich vaak in stoffige omgevingen en hun veren kunnen vuil en stof verzamelen. Door te baden, kunnen ze deze onzuiverheden wegspoelen en zo hun veren weer laten stralen.

Daarnaast speelt badderen een belangrijke rol bij het onderhoud van de veren van vogels. De veren van een vogel zijn van vitaal belang voor zijn vliegvermogen, isolatie en camouflage. Met water reinigen vogels niet alleen hun veren, maar verzorgen ze ook de natuurlijke oliën die essentieel zijn voor de gezondheid van hun verenkleed. Als de veertjes nat zijn, verdeelt het vet dat uit de stuitklier komt zich veel gemakkelijker. Het maakt hun veren waterafstotend en beter isolerend.

Bij extreem warm weer gebruiken vogels koel water bovendien om op temperatuur te blijven.

Milla is een beeldschoon hangend design vogelvoerderstation en vogelbad in één. Het ontwerp bestaat uit een metalen, niet gesloten ring waarop een schaal bevestigd is. Deze kun je afwisselend gebruiken voor vogelvoer of water. Vogels kunnen er dus eten of drinken en baden.Hoe vogels badderen

Er zijn verschillende manieren waarop vogels kunnen badderen. Een van de meest voorkomende methoden is het nemen van een bad in water. Vaak maken vogels gebruik van ondiepe plassen of poelen waarin ze kunnen dompelen en spetteren. Daarna schudden ze hun veren om overtollig water kwijt te raken en laten ze de zon hun veren drogen.

Sommige vogelsoorten geven er de voorkeur aan om te badderen in stromend water, zoals een kabbelende beek. Ze gaan dan staan in het stromende water en laten het langs hun veren stromen terwijl ze zichzelf schoonmaken.

Andere vogels maken gebruik van regenbuien om te badderen. Zodra het begint te regenen, zullen ze naar buiten gaan en zichzelf blootstellen aan de regendruppels. Dit stelt hen in staat om hun veren te reinigen zonder extra inspanning.

Hoe kun jij helpen?

In een vogelvriendelijke tuin mag water niet ontbreken dus maak plaats voor Hoogvlieger Vogeldrinkschaal & Vogelbad cortenstaal.

Ons klimaat is aan grote veranderingen onderhevig. Steeds vaker hebben we te maken met langdurige droge periodes. Het grondwater daalt en beekjes en poelen vallen droog. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je vogels kunt helpen aan water te komen:

  1. Plaats een vogelbadje cq waterschaal: Door een vogelbadje in je tuin te plaatsen, geef je vogels een plek om te drinken en te baden. Zorg ervoor dat het water regelmatig ververst wordt en dat het niet te
    diep is, zodat de vogels veilig kunnen genieten van het water. Je hebt schalen die je gewoon op de grond zet. Zet het dan wel in de buurt van een struik zodat ze kunnen vluchten als nodig is. Ook zijn er vogelbaden die je kunt ophangen of op een poot in de grond kunt zetten. Voordeel hiervan is dat ze zo op veilige afstand van katten zitten. Een goed voorbeeld van een vogelbad op poot is de Hoogvlieger. Leg eventueel nog een mooie steen in zodat ze daar kunnen neerstrijken om te drinken. Droge periodes wisselen zich vaak af met heftige regenbuien. Dan biedt vogelvoederhuis Waterloop uitkomst. Het dak vormt een goot die het water naar de onderliggende schaal geleid. Deze wordt dan dus vanzelf gevuld. Super handig!
  2. Creëer een waterbron: Als je de ruimte hebt, overweeg dan om een kleine vijver of plas aan te leggen in je tuin. Dit kan niet alleen drinkgelegenheid bieden, maar ook een leefomgeving voor verschillende waterdieren en insecten, waar vogels van kunnen profiteren. Voor het vogelbad maak je het liefst een schuin aflopend en ondiep gedeelte.

Als je de schaaltjes van het cortenstaal vogelvoederstation vult met water dan kunnen vogels er in badderen en eruit drinken. Omdat er 3 schaaltjes worden meegeleverd kun je daarnaast ook nog zaden aanbieden voor een gevarieerd menu.Wees creatief en help onze gevleugelde vrienden

Het is geweldig om te zien hoe weinig inspanning het kost om vogels te helpen tijdens droge periodes. Door slechts enkele eenvoudige stappen te volgen, kun je een aanzienlijk verschil maken in het leven van deze prachtige dieren. En terwijl je dit doet, kun je genieten van de diversiteit aan vogels die je tuin zullen bezoeken en beleef je op een unieke manier de schoonheid van de natuur.

Dus laten we ons bewust zijn van de behoeften van vogels tijdens droogte en laten we onze verantwoordelijkheid nemen om hen te helpen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat ze de zomermaanden goed doorkomen en kunnen blijven genieten van hun aanwezigheid in onze omgeving.

TIP: heb je al een voederhuis met schalen in je tuin of op je balkon? Vul die schaaltjes in de zomer eens met water in plaats van vogelzaden. De vogeltjes zullen je dankbaar zijn 🙂