Bestellingen van 12 t/m 15 augustus verzenden we op 16 augustus i.v.m. vakantie
Snelle levering - Vanaf € 75 gratis verzending
Zoek
Sluit dit zoekvak.

5 tips om ervoor te zorgen dat vogels terugkomen naar jouw tuin

Je hebt een prachtige tuin en wilt graag meer vogels aantrekken. Ook zou je het liefst zien dat ze elke keer weer terug komen. Maar hoe doe je dat? Hier geven we je 5 tips hoe je vogels kunt aantrekken en ze kunt laten genieten van jouw tuin.

Geef Vogels te Eten

Vogels vinden het heerlijk om gevoerd te worden, vooral als er voldoende variatie in voedsel is. Door bijvoorbeeld meerdere soorten vogelvoer of fruit neer te leggen op verschillende plekken in de tuin, lok je meer vogels aan. Vergeet niet om regelmatig voer bij te vullen en om hygiënisch te werk te gaan.

Wat eten vogels?

Vogels eten veel verschillende soorten voedsel. Sommige eten bessen en fruit terwijl andere insecten, zaden of noten verkiezen. Het is belangrijk om te weten welk voedsel jouw lokale vogelpopulatie meestal eet, zodat je ze kunt voorzien van een voedzaam en evenwichtig dieet. Onderzoek dus eerst welke vogels er normaal gesproken in jouw regio voorkomen. Een handige tool hiervoor is de site van de Vogelbescherming. Vul je postcode in en je ziet direct een lijstje met vogels die in jouw buurt rond vliegen.

Er zijn veel verschillende soorten voedsel die geschikt zijn voor vogels. Hieronder vindt je enkele opties:

  • Zonnebloempitten: deze pitten zijn populair bij veel soorten vogels, waaronder vinken en spechten. Ze zijn ook verkrijgbaar in verschillende maten, dus je kunt de grootte van de pitten afstemmen op de vogels die je wilt aantrekken.
  • Pinda’s: pinda’s zijn ideaal voor grotere vogels zoals duiven en kraaien. Zorg er wel voor dat ze ongezouten zijn en niet beschimmeld.
  • Vetbollen: vetbollen zijn rijk aan energie en geschikt voor veel verschillende soorten vogels. Ze zijn gemakkelijk te maken en je kunt zelf kiezen wat je erin stopt.
  • Fruit: sommige vogels, zoals merels, lijsters en lijsters, zijn dol op fruit. Appel, bessen en rozijnen zijn prima opties.

 

Je kunt deze voeding aanbieden door ze in een schaal of op een voederstation te plaatsen. Bij voorkeur staat dit voederhuis op een hoge paal of hangt het aan de wand of aan een boom. Op die manier zitten ze op veilige hoogte van roofdieren zoals katten.

Daarnaast is het belangrijk dat je de voederschalen of –stations regelmatig schoonmaakt.

Milla is dus een vogelbad óf voederplaats. Bij de levering ontvang je zowel een afsluitring voor het vogelbad als een waterdoorlatend zeefje van messing. Hiermee kan het vocht uit de kom lopen en wordt het vogelzaad niet drassig.

 

Zorg voor Water

Vogels vinden snel hun weg naar een vogelbad zodra deze geïnstalleerd is. Het voorziet hen van een cruciale bron van water, die ze kunnen gebruiken om zichzelf schoon te maken en gehydrateerd te blijven. Vooral tijdens droge periodes of wanneer water schaars is, is een vogelbad van onschatbare waarde. 

Vogels houden van water. Het is niet alleen noodzakelijk om te drinken, maar veel vogels baden ook in ondiep water om hun vleugels schoon te maken en parasieten kwijt te raken. Door een waterpartij of een vogelbadje in je tuin te plaatsen, kunnen vogels makkelijk hun dorst lessen en genieten van een verfrissende duik.

Een vogelbad kan ook een indirecte impact hebben op de gezondheid en kwaliteit van je tuin. Door vogels aan te trekken, kunnen ze een rol spelen in de bestuiving van planten en het verminderen van schadelijke plagen. Hiermee kan je ook helpen bij het behouden van de biodiversiteit van het ecosysteem in jouw tuin.

De Waterloop vogelvilla is gemaakt van RVS. Roest dus niet. Het voederstation staat op een hoge poot. Het architectonisch gevormde dak leidt regenwater naar het porseleinen schaaltje. Vogels kunnen uitrusten op het beukenhouten stokje.

 

Creëer Beschutting

Hoewel vogels graag in open ruimtes vertoeven, willen ze ook bescherming tegen wind, regen en roofdieren. Door struiken, bomen en nestkastjes te plaatsen, biedt je beschutting aan vogels en zullen ze zich veilig en thuis voelen in jouw tuin.

Vogels zijn kwetsbare wezens die vaak ten prooi vallen aan andere dieren of extreme weersomstandigheden. Het is daarom van groot belang om ze een veilige plek te geven waar ze kunnen rusten, slapen en broeden zonder gestoord te worden. Door beschutting te bieden verhoog je de overlevingskansen van de vogels en zorg je ervoor dat jouw tuin aantrekkelijk wordt voor een grote diversiteit aan vogels.

Een simpele manier om beschutting te creëren is door het planten van struiken en bomen. Vogels zoeken graag beschutting tussen bladeren en takken en kunnen hier ook hun nestjes bouwen. Zorg bijvoorbeeld voor diverse soorten bomen en struiken met verschillende hoogtes, zodat er altijd wel een geschikte schuilplaats te vinden is voor de vogels.

Nestkastjes zijn ideaal om vogels een veilige plaats te geven om te slapen en te broeden. Zorg ervoor dat de nestkastjes op veilige hoogte hangen, buiten het bereik van bijvoorbeeld een kat. Daarnaast is het belangrijk om de nestkastjes goed schoon te houden, zodat ze geen broedplaats worden voor ziektes of parasieten.

het bamboe vogelhuis Fly-inn staand heeft een opvallende vormgeving.

Kies Planten Strategisch

Niet alle planten zijn even geschikt voor vogels. Bij het kiezen van je planten, kun je het best rekening houden met de vogelsoort die je wilt aantrekken (zie ook de eerder genoemde website van de Vogelbescherming).  Sommige vogels houden van fruitbomen, terwijl anderen de voorkeur geven aan bloemen of grassen. Door te zorgen voor de juiste omgeving voor de gewenste vogels, verhoog je de kans dat ze terugkeren naar jouw tuin.

Een belangrijk aspect van het aantrekken van vogels is het gebruik van inheemse planten. Inheemse planten zijn planten die van nature in jouw regio groeien en dus perfect zijn afgestemd op de lokale weersomstandigheden en bodemgesteldheid. Dit betekent ook dat er natuurlijke bestuivers en insecten in de buurt zijn, wat de biodiversiteit ten goede komt en vogels aantrekt.

Een gemengde aanplant van bomen, struiken en lagere beplanting biedt vogels een verscheidenheid aan habitats om zich te verschuilen, te nestelen en voedsel te vinden. De hoogste lagen, zoals bomen, bieden schuilplaatsen en locaties voor nesten, terwijl struiken een geweldige plek zijn voor voedselbronnen en plaatsen om zich te verschuilen. Lagere beplanting zoals bodembedekkers, bloeiende planten en grassen helpen bij het aantrekken van ongewervelden, zoals wormen, die als voedsel dienen voor vogels.

Bessenstruiken zoals de braam, winde en meidoorn zijn niet alleen prachtige planten, maar ook een geweldige voedselbron voor vogels. Veel van deze planten zijn winterhard en geven ook dan bessen, zodat vogels hun honger kunnen stillen tijdens het koudere seizoen.

Bloeiende planten bieden een belangrijke bron van nectar voor vogels tijdens de lente en zomer. Kies voor bloemen met heldere kleuren zoals geel, oranje of rood om vogels aan te trekken. Enkele voorbeelden van geschikte bloemen zijn zonnebloemen, viooltjes en lavendelbloemen.

Voorkom Gebruik van Pesticiden

Vogels hebben het moeilijk wanneer pesticiden in de buurt gebruikt worden. Door gif te vermijden, creëer je een gezondere omgeving voor de dieren. Het wegnemen van chemicaliën betekent minder risico op gezondheidsproblemen en meer voedselbronnen voor vogels.

Conclusie

Door je tuin vogelvriendelijk te maken kun je genieten van prachtige vogels in jouw eigen achtertuin. Plant veel groen, hang vogelhuisjes op, plaats voederhuisjes en waterschalen en creëer een natuurlijke omgeving. Onthoud dat elke vogelsoort anders is, dus doe wat onderzoek om uit te vinden welke vogels graag in jouw regio leven. Hopelijk hebben deze tips geholpen en ben jij binnenkort getuige van fantastische vogelmomenten!