Our story

Hoe het allemaal begon

In de zomer van 2020 studeerde ik, Ilse Bouwens, af van de Willem de Kooning Arts & Craft Academy in Rotterdam met een serie lampen als afstudeeropdracht. Ik kreeg een 8,5 voor dit examenonderwerp en vond dan ook dat ik er iets mee moest doen. Ik ben opgegroeid op een boerderij op het platteland van Brabant. Ik kreeg er alle vrijheid en ruimte om te experimenteren. Hier vond ik dan ook veel inspiratie. Maar mijn ouders verdienen de kost met het melken van koeien. Design en kunst was me dus niet met de paplepel ingegeven... Ik ben daarom zelf op zoek gegaan hoe ik mijn ontwerpen zou kunnen produceren en verkopen.

Coronacrisis & start webshop

Mijn oom en tante, Hans & Anna, hadden wel ervaring op dat vlak. Ze runden namelijk jarenlang een succesvolle groothandel in moderne woonaccessoires. We staken de koppen bij elkaar en ze besloten mij op te helpen. 

Mijn avontuur ging van start!

In feite kwamen we al snel tot de conclusie dat het moeilijk zou zijn om alleen van mijn designs te leven. Het ontwerpen en ontwikkelen van producten kan namelijk jaren in beslag nemen. Ik moest op een of andere manier een basisinkomen creëren. Ik had al wel een bijbaantje bij de lokale bierbrouwer, maar door Covid viel mijn salaris daar helemaal weg en zat ik weer met lege handen. Anderzijds zorgde het virus er voor dat ik opeens alle tijd had om aan een plan te werken. Elk nadeel heeft een voordeel zullen we maar zeggen.

Fysieke winkels werden door de Coronacrisis hard getroffen. Internetwinkels floreerden juist. Dat deed ons besluiten om eens te kijken naar een eigen webshop. Daarbij stuitten we op iets bijzonders: we kwamen namelijk tot de conclusie dat er nog geen webshops waren die uitsluitend handgemaakt werk van eigentijdse, moderne ontwerpers of kunstenaars aan de man brachten. Daarom maakten we een uitgebreid plan, gingen we op zoek naar producten die binnen dat concept pasten, werd de webshop zelf gebouwd en was Heeej.nl begin november 2020 een feit.

Craft & Design

Heeej richt zich dus uitsluitend op modern design en unieke ontwerpen die geheel of gedeeltelijk met de zijn gemaakt (Craft). Bij craft (ambachtelijk gemaakt) denk je al gauw aan ouderwets houtsnijwerk, of traditionele pottenbakkers. Maar er zijn ook zoveel modern vormgegeven items die ambachtelijk gemaakt zijn. Ik vond dat daar meer aandacht voor moest komen. Originele eigentijdse designs die kleinschalig geproduceerd worden. Ilse: “Het maakproces en de passie van de maker zijn heel belangrijk. Daar besteden we dan ook veel aandacht aan op de site."

Ambachtelijk gemaakt = uniek

Bij Heeej dus alleen producten die geheel of gedeeltelijk met de hand zijn gemaakt. Denk aan gieten van keramiek of porselein, hout- en metaal bewerken, glasblazen etc. Het maakproces is altijd een intensief traject. Vaak werkt de ontwerper helemaal alleen. Logisch gevolg hiervan zijn kleine oplages en een uniek object. Je komt ze zeker niet elke dag tegen. Sommige producten vind je zelfs nog niet ergens anders in Nederland en België! Voorbeeld hiervan is het bijzondere assortiment van Hao Shi. De producten zijn eerst gegoten uit kunsthars en daarna alle details met de hand uitgesneden (https://heeej.nl/collections/hao-shi). Ilse: “99% van wat Heeej.nl aanbiedt is op voorraad. Dat is ook nodig gezien de meestal lange levertijden van de makers”.

De verdiepte Drops design schaal is prachtig als 'piece of art' om ergens neer te zetten.

Duurzaam handgemaakt

Er is een enorme overproductie en we kunnen het ons niet meer kunnen veroorloven verspillend bezig te zijn. De producten in de collectie van Heeej.nl zijn niet met duizenden tegelijk een uit een machine gerold. Vaak werkt de ontwerper zelf mee in het maakproces of doet het zelfs helemaal alleen. Ilse: “Je voelt vaak de passie die de hij/zij in het product heeft gelegd. Bij Heeej proberen we die passie over te brengen naar de consument.” Door het handwerk zijn de producten oorspronkelijk. Het zijn pareltjes die je niet vaak tegenkomt. Ook dat maakt ze duurzaam: ze doorstaan trends, zijn tijdloos en kun je er een leven lang plezier van hebben.

Eigen ontwerpen

Terug naar waar het allemaal mee begon: mijn eigen ontwerpen, een serie lampen waarvan ik hoop dat ook anderen daarvan in de toekomst kunnen genieten. Inmiddels zijn de eerste samples samengesteld en worden details verder uitgewerkt. Ik hoop medio 2021 de verkoop te kunnen starten. Uiteraard via mijn eigen site, maar als andere winkeliers of webshops geïnteresseerd zijn dan kan dat natuurlijk ook.

Nu heb ik mijn handen nog vol aan de webshop. “Wie denkt dat je klaar bent als de webshop open is heeft het mis want dan begint het echte werk pas. Leun je achterover dan gaan er echt geen orders binnen komen. Ik heb de afgelopen tijd ontzettend veel geleerd over Social Media, E-mailings, Google en ga zo maar door. Geloof me, je moet erg hard werken om vindbaar te worden op het internet én bovendien moet je geduld hebben. Het is echt een uitdaging, maar die ga ik graag aan.”