Bestellingen van 12 t/m 15 augustus verzenden we op 16 augustus i.v.m. vakantie
Snelle levering - Vanaf € 75 gratis verzending
Search
Close this search box.

Blog Fabels en Feiten over nestkastjes, vogelvoeder- en vlinderhuisjes.

Wil je een vlinderhuis, nestkastje of voederhuis gaan plaatsen maar weet je nog niet goed hoe je dit aanpakt? Lees hier de fabels en feiten.het bamboe vogelhuis Fly-inn staand heeft ook een fraaie achterzijde.

Een vlinderhuis, nestkast of vogelvoederhuis kan niet alleen voor urenlang vermaak zorgen, maar ook bijdragen aan het behoud van de natuur. Maar waar moet je nou allemaal op letten. Daarom willen wij je helpen door de meest voorkomende fabels te ontkrachten en enkele belangrijke feiten met je te delen.

❌ niet waar  ✅ waar

 

Een nestkastje hang je het beste in het voorjaar op

Het is een veelvoorkomend misverstand: je hangt een nestkastje liever niet pas op in de lente, maar juist al in het najaar. Waarom? Omdat vogels graag wennen aan hun nieuwe huisje voordat ze erin gaan broeden.

Als je het vogelhuisje al vroeg ophangt, kunnen ze het nestkastje verkennen en ontdekken of het hen bevalt. Door de nestkast al in het najaar op te hangen, geef je vogels een fijne plek om te overnachten tijdens koude nachten. Dit vergroot de kans dat ze in het voorjaar besluiten om het nestje te bouwen in jouw vogelhuisje. Als je daarentegen pas in het voorjaar het kastje ophangt, kan het langer duren voordat bewoners zich aandienen.

Als je een vogelhuisje gaat ophangen, dan zijn er wel nog enkele belangrijke dingen waarop je moet letten. Je leest er alles over in onze blog ‘De allerbeste tips voor het plaatsen van een nestkastje’

Vlinders gebruiken een vlinderhuisje in de herfst / winter  ✅

Dit is helemaal juist want zodra het wat kouder wordt (vanaf ca. eind september) gaan vlinders zoals de Dagpauwoog en de Citroenvlinder in een winterslaap. Omdat zij niet als rups of pop maar gewoon als vlinder overwinteren, zijn dit de allereerste vlinders die je in het vroege warme voorjaar ziet
rondfladderen. Andere veel voorkomende vlinders die gebruik kunnen maken van een vlinderhuis zijn de Gehakkelde Aurelia en de Kleine Vos.

Deze vlinders zoeken dus schuilplaatsen waar ze de winter kunnen overleven. Door de steeds verregaande verstedelijking wordt dat steeds lastiger. Je maakt deze gracieuze insecten dus echt blij met een Vlinderhuisje. Vul het huis eventueel met wat dorre blaadjes en fijne takjes. Dan is hun bedje gespreid en voelen ze zich nog meer thuis!

Het overwinteren als vlinder geeft deze vlindersoorten een voorsprong in het voorjaar, omdat ze direct klaar zijn om zich voort te planten en hun levenscyclus voort te zetten.

Omdat vlinders het huisje niet gebruiken als nestplaats is het niet nodig om het jaarlijks schoon te maken.

Vogels voer je niet in de zomer De vormgeving van het vogel- en voederhuisje is natuurlijk geïnspireerd op een cactus. Dit geeft een prachtig lijnenspel.

Dit is niet waar want door de steeds verdere verstedelijking wordt het voor de vogels steeds lastiger om geschikt voedsel te vinden. Daarom mag je ze het hele jaar door voeren.
Ze kunnen zich gelukkig niet overeten want ze stoppen als ze verzadigd zijn. Bovendien blijven ze instinctief zelf ook voedsel in de natuur zoeken.

Wel is het belangrijk om de juiste voeding aan te bieden. Verschillende soorten vogels hebben namelijk verschillende voedingsbehoeften. Denk hierbij aan zaden, pinda’s, fruit, vetbollen en insecten. Zorg ervoor dat je een gevarieerd voedselaanbod hebt, zodat je verschillende vogelsoorten kunt aantrekken.

Verder dien je rekening te houden met de verschillende seizoenen. In de winter hebben vogels bijvoorbeeld meer calorieën nodig om warm te blijven en kunnen vetrijke voedingsmiddelen zoals vetbollen ze hierbij helpen. Tijdens het broedseizoen hebben vogels juist behoefte aan eiwitrijk voedsel, zoals insecten. Lees er alles over in onze blog: ‘Vogels voer je het hele jaar door’ .

Plaats dus gerust een vogelvoederhuis in je tuin of op je balkon. Je helpt niet alleen de vogels, maar kunt zelf ook genieten van de levendigheid van deze mooie dieren.