Bestellingen van 12 t/m 15 augustus verzenden we op 16 augustus i.v.m. vakantie
Snelle levering - Vanaf € 75 gratis verzending
Search
Close this search box.

Design voor vogels en voor jou!

Over ooievaars en kieviten

Wat hebben design, ooievaars en kieviten met elkaar te maken zul je misschien wel denken. Ik leg het graag uit. Ilse en ik zijn beiden opgegroeid op dezelfde boerderij, weliswaar met 35 jaar verschil. Als ik vroeger in het voorjaar het raam van mijn slaapkamer open had staan, hoorde je de zo herkenbare kievitsroep en zag je de paartjes door de lucht dansen. Die kievit die staat jammer genoeg inmiddels op de rode lijst van bedreigde vogels. Ilse ziet ze dus niet zo vaak meer. In plaats daarvan geniet zij bijna dagelijks van een groepje Ooievaars. Ja, je leest het goed ‘bijna dagelijks’ want met de opwarming van de aarde blijven ze in de winter gewoon hier. Elk nadeel heeft zo zijn voordeel zullen we maar zeggen…

liefde voor de natuur

Ik woon allang niet meer op de boerderij maar gelukkig nog wel in het buitengebied van een klein dorpje in Brabant. De liefde voor de natuur is me met de paplepel ingegeven dus hebben we een tuin met veel bloemen en struiken. In de zomer zoemt het van de bijen en komen er veel vlinders op af. De grond zit vol wormen die de merels met hun getrippel naar boven lokken. In de heg maken mussen hun nestjes. In de berkenboom hoor je de specht met zijn snavel op de bast roffelen. Een plek waar ik eindeloos geniet.

vogels in de winter

Ook in de winter proberen we de vogels in onze tuin te houden. We laten daarom alle uitgebloeide bloemen staan. Dat geeft niet alleen een prachtig winters silhouet, vogels vinden er tevens beschutting en voedsel. Toch voeren we ze nog bij. Want wist je dat een klein vogeltje tijdens een koude winternacht wel tot 10% van zijn gewicht kan verliezen? Ze zijn dan ook erg blij met wat extra voer. Denk aan zonnebloempitten, vetbollen en ongepelde pinda’s .

Nu onze winters minder koud zijn, kun je ook water neerzetten. Vogels drinken ervan én badderen er graag in. Je hoeft niet bang dat dit problemen geeft want het water rolt zo van de ingevette veren en bevriest dus niet. Bij strenge vorst kun je natuurlijk beter geen open (warm) water aanbieden.

veiligheid voorop

Vogels moeten zich ook veilig voelen. De beschutting van struiken en andere gewassen is daar een belangrijk onderdeel van. Maar er zijn nog andere bedreigingen. Zo hebben we een nog jonge kat die, als hij de kans zou krijgen, best wel met een vogeltje zou willen ‘spelen’. Daarom voeren we niet op de grond, maar gebruiken we een vogelvoederstation op een hoge poot. Fijne bijkomstigheid: het is een onneembare vesting voor muizen dus die trek je er niet mee aan, terwijl roodborstjes en mussen -die normaal gesproken liever op de grond rondscharrelen- zich op het ruime plateau wel thuis voelen.

design villa’s voor vogels

Nu komen we bij het hoofdstukje design. Ik hou (net zoals Hans en Ilse) van moderne vormgeving. Voor onze moderne tuin had ik dan ook een eigentijds vogelvoederstation op mijn verlanglijstje. Veel speuren op het internet leverde niet meer op dan traditionele ouderwetse uitvoeringen van bijvoorbeeld berkenhout. Was het wel modern, dan oogde het weer te plastic. Ik realiseerde dat er meer mensen moesten zijn met hetzelfde ‘probleem’. Daarom zijn we gestart met het importeren van een serie verantwoord vormgegeven vogelvoederstations. Ze zijn duurzaam gemaakt van oerdegelijk metaal en gaan super lang mee. En weet je wat zo bijzonder was: al snel kwamen de eerste ordertjes binnen.

In het assortiment van Heeej.nl vind je moderne vogelvilla’s in diverse uitvoeringen. Sommige zijn uitgerust met porseleinen schaaltjes die je kunt vullen met zaden en/of drinkwater. Bij andere voedertafels strooi je het voer zo op de metalen bodem. Bij de meeste villa’s kun je zelf een tak toevoegen om zo een natuurlijke landingsplaats te creëren. Vaak zijn er haakjes voorzien voor vetbollen. Het dak zorgt voor beschutting tegen regen en sneeuw.

Modern en traditioneel komen het vogelvoederstation Leisteen bij elkaar. Het minimalisme van het op Bauhaus geïnspireerde vogelhuisje wordt verzacht door het schuine leisteen dak en door toevoeging van een tak.

lang genieten

Onze design vogelvilla’s staan prachtig in een moderne tuin of op een hip dakterras en hebben echt een grote aantrekkingskracht op onze gevleugelde vrienden. En wat zo leuk is: Je doet jezelf er ook een groot plezier mee want ze zijn prachtig om te zien! De villa’s zijn duurzaam geproduceerd in Duitsland en oerdegelijk. Ze zijn tijdloos en gaan super lang mee. Dat wordt oneindig genieten. Zo wel voor de vogels als voor jou!