Bestellingen van 12 t/m 15 augustus verzenden we op 16 augustus i.v.m. vakantie
Snelle levering - Vanaf € 75 gratis verzending
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

De beste adviezen voor een vogelvriendelijke tuin

Wil je graag meer vogels in je tuin? Met deze tips trek je gegarandeerd de aandacht van onze gevleugelde vrienden. Volg ze op en voordat je het weet vliegen ze af en aan! 


Maak een groene voedselrijke tuin

Het is misschien een inkoppertje maar als jouw tuin helemaal verhard is, dan is het aanplanten van groen de eerste stap die je moet zetten. Bloemen, struiken, als het kan een boom(pje) en wat gras(sen) zorgen voor een goede basis.

Planten trekken namelijk insecten aan waar vogels verzot op zijn. Bovendien zijn al die kleine beestjes ook van levensbelang voor het voeden van hun jongen. Helaas zijn er door de verstedelijking steeds minder insecten. Dus help de vogels en ga gelijk aan de slag.

Zet niet alleen wat bloemen maar zorg ook voor een stukje gras. Dat hoeft echt niet veel te zijn: een paar vierkante meters is al voldoende. Dit ziet er niet alleen veel mooier uit dan saaie grijze tegels, je lokt er o.a. ook merels mee. Deze soort is namelijk gek op regenwormen die ze al trappelend over het gazon naar boven lokken. Zet in de zomer af en toe de sproeier aan. Dan is het voor hen namelijk nog gemakkelijker om een paar pieren te vinden. Als beloning krijg jij dan regelmatig een prachtig fluitconcert.

Heb je ruimte voor een boom? Daar doe je vogels zoals een Specht of een boomklever een groot plezier mee. Zij zoeken naar insecten op de boombast.

Een fruitboom heeft als extra voordeel dat ze daar ook van kunnen snoepen. Fruit dragende struiken zoals bessen- of bramenstruiken, trekken het hele jaar door veel vogels aan. Dat begint al gelijk in het voorjaar met de bloesem en de daarop afkomende insecten.


Biedt met struiken en bomen een veilige tuin

Vogels willen zich veilig voelen. Met bomen en struiken geef je ze plekjes om te schuilen als het regent en/of hard waait. Als de zon schijnt hebben ze een plekje in de schaduw.

Loopt er regelmatig een kat in je tuin?  In een boom of dichte struik zitten vogels op veilige afstand.
Misschien kun je met je buren bespreken om de schutting te vervangen door hagen. Een Liguster, Taxus of Hulsthaag blijft in de winter groen en zorgt daarom jaarrond
voor voldoende privacy voor u en uw buren én een thuisbasis voor veel vogels.

Is het weghalen van de schutting geen optie? Zet er dan een klimplant voor zoals de gewone klimop of een klimhortensia. Een paar fruit-leiboompjes is ook een optie. Deze nemen weinig ruimte in beslag en vogels vinden fruit niet te versmaden.

Vogeltjes kunnen overigens niet alleen schuilen in al dat groen, het geeft ze ook de mogelijkheid voor het bouwen van een nestje.

Wist je dat mussen graag een zandbad nemen? Zo verzorgen ze hun veren en proberen ze parasieten kwijt te raken. Wip daarom een paar extra tegels uit de tuin en geniet van groepjes mussen die zich in het losse zand wentelen.


Laat uitgebloeide planten staanHet bamboe vogelhuis staand Take a bite heeft 2 metalen ringen die het vogelvoer op z'n plaats houden.

De meeste mensen denken dat het nodig is om de tuin tegen einde van het jaar winterklaar te maken. Dat wil zeggen dat een groot deel van de planten tot aan de grond gesnoeid wordt en er een kale boel ontstaat. Ons advies: doe dit vooral niet en laat juist alles staan. In de winter vinden vogels maar lastig voldoende voedsel. Toch moeten ze eten om op gewicht en temperatuur te blijven. Tijdens een koude winternacht kunnen ze wel tot 10% van hun lichaamsgewicht verliezen! Al die uitgebloeide bloemen zitten vol met zaden die ze maar wat graag verorberen.

Bovendien is het fijn als ze ook in de winter enigszins beschutting vinden.

De cortenstaal Zigzag vogelvilla is een vogelvoederstation met 2 verdiepingen en 2 porseleinen schaaltjes.Niet alleen de vogels profiteren van een uitgestelde wintersnoei. Een tuin met uitgebloeide planten en grassen is namelijk prachtig om te zien.

Daarnaast bespaart het je werk. Snoei je na de winter dan kun je veel stengels zo met de hand afbreken en heb je dus de snoeischaar minder vaak nodig. Dit scheelt je echt een hoop tijd en moeite.

Laat ook bladafval liggen en hark niet alles aan. Hieronder zitten allerlei torretjes, spinnetjes en andere insecten. Haal wel de bladeren van het gazon en gooi het in de perken. Het vormt zo een natuurlijke mulch laag. Deze laag beschermt (kwetsbare) planten tegen de vorst en verbetert de tuinaarde. Het is in feite een natuurlijke mest laag.


Zorg voor water

Zomer of winter, water mag in je tuin eigenlijk niet ontbreken. Net zoals wij hebben vogels water nodig om niet uit te drogen. Een klein vijvertje is leuk maar een Het Waterloop vogelhuis heeft een heel bijzonder dak dat het water naar een flinke schaal geleidt.ondiepe schaal met een laagje water is vaak al voldoende. Vogels gebruiken het om te drinken, te badderen en om er in een warme zomer in af te koelen.

Ververs water regelmatig en maak de schaal schoon. In stilstaand water dat te lang staat kunnen steekmuggen hun eitjes leggen. Deze muggen kunnen een gevaarlijk virus voor merels overdragen. Gestoken door muggen kunnen ze ziek worden en overlijden. De laatste jaren is de merelstand daardoor fors gedaald.

Ook tijdens strenge vorst is voldoende water noodzakelijk. Let er wel op dat je dan maar een klein laagje in de drinkbakken laat staan zodat vogels er wel kunnen drinken maar niet kunnen badderen. Check een paar keer per dag of het water niet bevroren is. Of vergruis ijs en strooi dat in het schaaltje. Als er sneeuw ligt is dit niet nodig want de vogels eten dan gewoon sneeuw om hun dorst te lessen.

In de collectie van Heeej.nl vind je diverse voederhuizen met waterschalen. Een hele bijzondere is de Waterloop. Het dak van dit vogelhuis voert het regenwater direct af naar een porseleinen schaal. In ons regenachtige land heb je daar dus bijna geen omkijken meer naar. 😉


Hang nestkastjes op

Door de oprukkende verstedelijking verdwijnen bomen en struiken en daarmee ook natuurlijke nestplaatsen. Daarom kunnen we op dit gebied de vogels ook wel een handje helpen. Hang dus nestkastjes op. Je doet de vogels maar ook jezelf er een groot plezier mee. Je kunt dan live gaan genieten van het bouwen van een nestje, het aanvoeren van voedsel voor de hongerige jonge vogeltjes en het uitvliegen van de jonkies. Vaak komt er nog een tweede leg en dat betekent dus dubbel genieten!

Een vogelhuisje is allereerst bedoeld om te broeden. Buiten het broedseizoen gebruiken ze het echter ook om te schuilen tegen regen en kou én als overnachtingsplaats. Bijkomend voordeel: als een vogeltje zo nu en dan al in jouw nestkast overwintert, heb je grote kans dat deze in het voorjaar terugkomt om zijn nestje te bouwen

Lees via deze link de blog over de beste tips voor het ophangen van vogelhuisjes.

Het Happy Bird House Vogelhuisje heeft een invliegopening van 3,2 cm en is geschikt voor kleine vogeltjes zoals meesjes.

Vergeet niet het huisje elk jaar (uiterlijk na de 1e nachtvorst) schoon te maken. Het liefst met heet water. Vogelnesten trekken namelijk vaak luizen en andere parasieten aan. Als je ze niet verwijderd kan dat daarna nadelige gevolgen hebben voor het broedsel in de jaren daaropvolgend. Bovendien vinden vogels een schoon nest aantrekkelijker om in te overnachten.

Bij Heeej.nl vind je alleen duurzaam gemaakte vogelhuisjes. We lichten er graag een voor je uit: Het Happy House nestkastje is een ontwerp van Ilse Bouwens voor Heeej.nl en geïnspireerd op moderne architectuur.

 


Geef de vogels extra voer

Vogels mag je het hele jaar door voeren. Ook in een vogelvriendelijke tuin waar ze zelf natuurlijk voedsel zoals insecten en zaden kunnen vinden. Sterker nog: de Vogelbescherming adviseert zelfs om vogels bij te voeren. Ze kunnen zich gelukkig niet overeten want ze stoppen als ze verzadigd zijn. Bovendien blijven ze instinctief zelf ook voedsel in de natuur zoeken.

Belangrijk is dat je gevarieerd voer aanbiedt. Want zoveel verschillende vogels, zoveel verschillende wensen. Denk aan mengsels met zaden en pitten, ongezouten pinda’s, vetbollen, meelwormen, bessen, noten en fruit zoals appels of zelfs alleen het klokhuis.

Je kunt het voer aanbieden op een voertafel, in een silo of gewoon op de grond.In dit moderne design voederstation zijn uit cortenstaal gesneden 'takken' omgebogen als een gestileerd nest.

  • Roodborstjes, winterkoninkjes, lijsters, kauwtjes en ook merels foerageren graag op de grond.
  • Meesjes zijn daarentegen acrobaten en eten moeiteloos hun buikje strak hangend aan een vetbol of voedersilo.Ook de meeste vinken en groenlingen eten graag van een voederhuis.
  • Een specht geniet van een pindakaaspot. Hang ‘m bijvoorbeeld op aan een schutting of beter nog: aan de stam van een boom.
  • Mussen dineren graag in groepjes en doen dat op een voedertafel (huismussen) alsook samen onder een struik (heggenmussen).

Wat je vogels het beste kunt geven hangt af van de tijd van het jaar. In een van onze vorige blogs over het voeren van vogels legden we dat verder uit.

Voer je op de grond, strooi dan niet te veel. Dat kan muizen en ratten aantrekken. De vogelvoederhuizen van Heeej.nl voorkomen dat probleem. Een ander bijkomend voordeel van een voederstation is dat de vogeltjes op veilige hoogte zitten van katten.

Er zijn allerlei soorten vogelvoederhuizen. Een exemplaar met dak heeft als voordeel dat het voer beschermd is tegen regen en sneeuw. Op een volledig open huis kunnen vogels gemakkelijker aanvliegen. Aan jou de keuze.

Maak de voedertafels regelmatig schoon.  Gebruik daarvoor het liefst een biologisch afbreekbaar desinfecterend schoonmaakmiddel. Altijd na het reinigen goed afspoelen met heet water. Hiermee voorkom je dat gezonde vogels ziek worden.

 


Gebruik geen gif

Een tuin vergt onderhoud. Dat betekent bijvoorbeeld onkruid wieden. Doe dat met de hand en gebruik geen verdelgingsmiddelen. Heb je een paar slakken in de tuin? Laat ze zitten en gebruik geen verdelger. Gif tast het bodemleven aan. Dus niet alleen die slak sterft maar ook planten en insecten kunnen het loodje leggen. En je weet nu: als die verdwijnen dan zijn de vogels ook gevlogen. Overigens hebben egels slakken op hun menu staan 😉


En geniet….

De vorm van het moderne design voederhuisje Petit is mooi door eenvoud en door de witte kleur valt het goed op in je tuin of op je balkon.Een vogelvriendelijke tuin kost je zeker enige energie. Je krijgt er echter veel voor terug. Want zeg nou zelf: er zijn maar weinig dingen die zoveel kijkplezier geven als druk fladderende vogels die af en aan vliegen.

Ga daarom direct aan de slag en draag jouw steentje bij aan het behoud van vogels. Er gaat een wereld voor je open waarin je nieuwe soorten zult ontdekken. Je krijgt vaste bewoners die het hele jaar door blijven en tijdelijke gasten die alleen tijdens de warme maanden naar je tuin  komen. Naast vrolijke vogeltjes zul je ook verrast worden door andere bezoekers, zoals vlinders, libellen en misschien zelfs egeltjes of eekhoorntjes. Als dat geen mooi vooruitzicht is 🙂

Volg onze adviezen op en het plezier van de mooie fladderende wereld lacht je tegemoet.