Voor 16.00 u besteld, direct verstuurd - VA € 75 gratis verzending

Vogels voer je het hele jaar door

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ik hoor je bijna denken? Hoe zo: ‘het hele jaar door’? ‘Dat hoeft toch alleen maar in de winter als ze op temperatuur en gewicht moeten blijven’? Graag leg ik uit waarom er ook de rest van het jaar werk aan de winkel is. Ik zet daarom de seizoenen voor je op een rijtje en dan weet jij wat je te doen staat.

LENTE

Druk, druk, druk

Dit is het seizoen waarin vogels veel te doen hebben. Eerst moeten ze op zoek naar de juiste partner. Is dat ritueel achter de rug dan gaan ze samen aan de slag met het bouwen van een nestje. De hele dag vliegen ze af en aan met ‘bouwmaterialen’. Vervolgens legt het vrouwtje de eitjes en broedt ze uit. Is de kroost uit het ei gekomen dan zijn ze continu in de weer met het aanvoeren van voedsel. En waarschijnlijk heb je wel eens van ‘de tweede leg’ gehoord? Inderdaad: meestal herhaalt het proces van eitjes leggen en broeden zich en begint het hele circus dus opnieuw. Soms zelfs voor een derde keer!

Huisje, boompje, beestje

Overigens is goede huisvesting voor vogels steeds moeilijker te vinden. Meer en meer natuurlijke nestplaatsen verdwijnen: akkers worden armer, we isoleren onze huizen waardoor gaten en kieren worden gedicht en kapotte dakpannen vervangen. Oude boomholtes zijn bovendien zeldzaam. Je helpt vogels dus echt met het ophangen van een paar nestkastjes.

Bij Heeej vind je originele, moderne vogelhuisjes. Kijk maar eens naar de NeighbirdsHole InnCanal Birdhouses en de Vrije vogel.

Waarom bijvoeren?

Maar terug even naar het voer. In het voorjaar eten vogels vooral graag wormen, insecten en rupsen. Niet voor niets hebben ze in ons dorp honderden nestkastjes opgehangen in de Eiken langs de wegen. De vogels helpen zo mee het probleem van de processierups op te lossen.

Vogels vinden helaas steeds minder geschikte voedselplekken omdat onze bebouwde kom steeds dichter bebouwd is. Daarbij komt dat de meeste tuintjes niet zo vogelvriendelijk zijn. We hebben namelijk het liefst onderhoudsvriendelijke tuinen met grote terrassen en weinig bomen, bloemen en struiken.

Wat staat er op het voorjaarsmenu?

Bijvoeren is dus in dit seizoen zeker wenselijk. Maar let op: het voer dat je in de lente geeft is anders dan in de winter. Eiwitten en kalk zijn dan belangrijker dan vet. Geef ze dus bijvoorbeeld geen vetbollen of pinda’s. Schaf meelwormen aan, mix deze met bijvoorbeeld zwarte zonnebloemkernen en vul daarmee je vogelvoederstation. Nog een tip: Bewaar je gekookte eierschillen en stamp ze fijn. Deze zitten namelijk boordevol kalk. Super handig zijn de speciale 4 seizoenen mixen die je het hele jaar door kunt geven.

Gebruik een voederstation

Voederstations zijn populair bij veel soorten vogels en passen in elke tuin. Niet alleen meesjes eten daar graag, maar ook vogels die hun voedsel het liefst laag bij de grond zoeken, zoals de roodborst, merel, mus en winterkoning.

Ben je nog op zoek naar een design voederstation of vogelvilla? In de Heeej collectie vind je  de meest uiteenlopende modellen zoals bijvoorbeeld de hangende versies Dish of Desire of Milla. Ook de staande villa’s zoals de Bauhaus voederhuizen zijn mooi en handig. En nog een voordeel: doordat de vogels hoog van de grond kunnen eten, zitten ze op veilige afstand van katten.

ZOMER        

Broeden & en nieuwe veren

Het vogelbroedseizoen loopt grofweg van maart tot september. Daarom is ook in de zomer is eiwitrijk voedsel nog belangrijk. Bovendien gaan de vogels dan in de rui en krijgen een nieuw verenkleed. Bij de ene omdat het nodig is voor de lange trek richting het zuiden. Voor de vogels die hier blijven helpt het ze te beschermen tegen de kou die gaat komen.

Water van levensbelang

Denk ook aan voldoende water. Vul schaaltjes met water. Hier kunnen ze uit drinken of lekker in badderen. Matteo is een voederschaal die je zowel voor voer als voor water kunt gebruiken. Vul je ‘m met bijvoorbeeld zaden dan plaats je een waterdoorlatend ringetje die er voor zorgt dat het voer niet onder water komt te staan. Heel inventief is de Waterloopvilla die zichzelf -via een architectonisch gevormd dak- tijdens een bui met water vult.

HERFST

Voorbereiding op de winter

De vogels die hier blijven om te overwinteren gaan in dit seizoen op zoek naar een plek waar ze zeker zijn van voldoende voer en beschutting. Ze moeten weer reserves opbouwen voor de winter. Grote kans dat ze in jouw tuin blijven als je dan al voert.

Heb je al nestkastjes in de tuin? Dan kunnen ze deze gebruiken om in te schuilen. Leuk zijn bijvoorbeeld de Vroege Vogel en het Schijtlijstertje. Ze zijn handgemaakt in Nederland.

In de herfst mag je wat vetter voer gaan geven zoals vetbollen en pinda’s. Ze houden ook van bessen want deze zitten boordevol vitamines. Handig is de Leisteen Silo uit het Heeej assortiment. Je vult ‘m in één keer voor 2 weken. De moderne metalen silo is aan beide zijden toegankelijk voor de vogels. In onze tuin vliegen Groenlingen, Mussen, Mezen af en aan en Vinken, Roodborstjes en Merels pikken er onder hun kostje bij elkaar.

VOEREN IS ALTIJD BELANGRIJK

Kortom: vogels voer je het hele jaar door. Het is een fabel dat ze verleren zelf voedsel te vinden. Ook blijven ze niet dooreten als hun honger gestild is.

Heb je geen vogelvriendelijke tuin? Lok dan vogels naar je tuin met nestkastjes en een goed gevuld vogelvoederstation. Zeker weten dat jij en de vogels hier veel plezier van zullen hebben.